Τα λιπαρά ωμέγα-3 είναι ένα κρίσιμο τμήμα των ανθρώπινων κυτταρικών μεμβρανών. Έχουν επίσης μια σειρά από άλλες σημαντικές λειτουργίες, όπως: Βελτίωση της υγείας της καρδιάς: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να αυξήσουν την “καλή” HDL χοληστερόλη. Μπορούν επίσης να μειώσουν τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση και τον σχηματισμό αρτηριακών πλακών

17 Επιστημονικά οφέλη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 είναι εξαιρετικά σημαντικά. Έχουν πολλά ισχυρά οφέλη για την υγεία για το σώμα και τον εγκέφαλό σας.

Στην πραγματικότητα, λίγα θρεπτικά συστατικά μελετήθηκαν εξίσου καλά με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Εδώ είναι 17 οφέλη για την υγεία των ω-3 λιπαρών οξέων που υποστηρίζονται από την επιστήμη.

1. Omega-3s μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και το άγχος

Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές στον κόσμο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θλίψη, λήθαργο και γενική απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή (1, 2).

Το άγχος, επίσης μια κοινή διαταραχή, χαρακτηρίζεται από συνεχή ανησυχία και νευρικότητα (3).

Είναι ενδιαφέρον ότι οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ωμέγα-3 συχνά είναι λιγότερο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί (4, 5).

Επιπλέον, όταν τα άτομα με κατάθλιψη ή άγχος αρχίζουν να παίρνουν ωμέγα-3 συμπληρώματα, τα συμπτώματά τους βελτιώνονται (6, 7, 8).

Υπάρχουν τρεις τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων: ALA, EPA και DHA. Από τα τρία, το EPA φαίνεται να είναι το καλύτερο στην καταπολέμηση της κατάθλιψης (9).

Μία μελέτη βρήκε ακόμη την ΕΡΑ ως αποτελεσματική κατά της κατάθλιψης ως ένα κοινό αντικαταθλιπτικό φάρμακο (10).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους. Η ΕΡΑ φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

2. Omega-3s μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ματιών

Το DHA, ένας τύπος ωμέγα-3, είναι ένα μείζον δομικό συστατικό του αμφιβληστροειδούς του ματιού σας (11).

Όταν δεν έχετε αρκετό DHA, μπορεί να προκύψουν προβλήματα όρασης (12, 13).

Είναι ενδιαφέρον ότι η λήψη αρκετών ωμέγα-3 συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μία από τις κυριότερες αιτίες της μόνιμης βλάβης των ματιών και της τύφλωσης (14, 15).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται DHA είναι ένα σημαντικό δομικό συστατικό των αμφιβληστροειδών των ματιών σας. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να προκαλέσει εξασθένιση της όρασης και τύφλωση.

3. Ωμέγα-3s μπορούν να προωθήσουν την υγεία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης ζωής

Τα ωμέγα-3 είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη.

Το DHA αντιπροσωπεύει το 40% των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στον εγκέφαλό σας και το 60% στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού σας (12, 16).

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα βρέφη που τράφηκαν με ενισχυμένη με DHA φόρμουλα έχουν καλύτερη όραση από τα βρέφη που έτρωγαν μια φόρμουλα χωρίς αυτό (17).

Η λήψη αρκετών ωμέγα-3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με πολλά οφέλη για το παιδί σας, συμπεριλαμβανομένων των (18, 19, 20): Υψηλότερη ευφυΐα Καλύτερη επικοινωνία και κοινωνικές δεξιότητες Λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς Μειωμένος κίνδυνος αναπτυξιακής καθυστέρησης Μειωμένος κίνδυνος ADHD, αυτισμού και εγκεφαλικής παράλυσης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η λήψη αρκετών ωμέγα-3 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης ζωής είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του παιδιού σας. Η συμπλήρωση συνδέεται με υψηλότερη νοημοσύνη και χαμηλότερο κίνδυνο από διάφορες ασθένειες.

4. Omega-3s μπορεί να βελτιώσει τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή νόσο

Οι επιθέσεις καρδιών και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι κυριότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο (21).

Πριν από δεκαετίες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι κοινότητες που καταναλώνουν ψάρια είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά αυτών των ασθενειών.

Αυτό συνδέθηκε αργότερα με την κατανάλωση ωμέγα-3 (22, 23). Από τότε, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς (24).

Αυτά τα οφέλη αφορούν: Τριγλυκερίδια: Τα ωμέγα-3s μπορεί να προκαλέσουν σημαντική μείωση των τριγλυκεριδίων, συνήθως στο εύρος 15-30% (25, 26, 27).

Πίεση αίματος: Τα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (25, 28).

“Καλή” HDL χοληστερόλη: Τα ωμέγα-3 μπορούν να αυξήσουν τα “καλά” επίπεδα χοληστερόλης HDL (29, 30, 31).

Θρόμβοι αίματος: Τα ωμέγα-3 μπορούν να κρατήσουν τα αιμοπετάλια από τη συσσώρευση. Αυτό βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού επιβλαβών θρόμβων αίματος (32, 33).

Πλάκας: Διατηρώντας τις αρτηρίες σας λείες και χωρίς ζημιές, τα ωμέγα-3 βοηθούν στην πρόληψη της πλάκας που μπορεί να περιορίσει και να σκληρύνει τις αρτηρίες σας (34, 35).

Φλεγμονή: Τα ωμέγα-3 μειώνουν την παραγωγή ορισμένων ουσιών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της φλεγμονώδους αντίδρασης του σώματός σας (36, 37, 38).

Για μερικούς ανθρώπους, τα ωμέγα-3 μπορούν επίσης να μειώσουν την “κακή” χοληστερόλη LDL. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι μικτά – μερικές μελέτες διαπιστώνουν αύξηση της LDL (39, 40).

Παρά τις ευεργετικές επιδράσεις στους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να αποτρέψουν καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια. Πολλές μελέτες δεν βρίσκουν κανένα όφελος (41, 42).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα ωμέγα-3 βελτιώνουν πολλούς παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Ωστόσο, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 δεν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

5. Omega-3s μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ADHD στα παιδιά

Η διαταραχή υπερκινητικότητας λόγω έλλειψης προσοχής (ADHD) είναι μια διαταραχή συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από έλλειψη προσοχής, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα (43).

Αρκετές μελέτες σημειώνουν ότι τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε σχέση με τους υγιείς συνομηλίκους τους (44, 45).

Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες παρατηρούν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της ADHD.

Τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη βελτίωση της αμέλειας και της ολοκλήρωσης των εργασιών. Μειώνουν επίσης την υπερδραστηριότητα, την παρορμητικότητα, την ανησυχία και την επιθετικότητα (46, 47, 48, 49).

Πρόσφατα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ήταν μια από τις πιο ελπιδοφόρες θεραπείες για την ADHD (50).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της ADHD στα παιδιά. Αυξάνουν την προσοχή και μειώνουν την υπερκινητικότητα, την παρορμητικότητα και την επιθετικότητα.

6. Ωμέγα-3s μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια συλλογή συνθηκών. Περιλαμβάνει την κεντρική παχυσαρκία – επίσης γνωστή ως λίπος στην κοιλιά – καθώς και την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τα υψηλά τριγλυκερίδια και τα χαμηλά επίπεδα “καλής” χοληστερόλης HDL. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο πολλών άλλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη (51).

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν τους παράγοντες κινδύνου για την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη φλεγμονή και την καρδιακή νόσο σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο (52, 53, 54).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα ωμέγα-3 μπορούν να έχουν πολλά οφέλη για τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο. Μπορούν να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν διάφορους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου

7. Ωμέγα-3s μπορεί να καταπολεμήσει την φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μια φυσική απάντηση σε λοιμώξεις και βλάβες στο σώμα σας. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας.

Ωστόσο, η φλεγμονή μερικές φορές επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και χωρίς μόλυνση ή τραυματισμό. Αυτό ονομάζεται χρόνια – ή μακροχρόνια – φλεγμονή.

Η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε σχεδόν κάθε χρόνια δυτική ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου (55, 56, 57).

Συγκεκριμένα, τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν την παραγωγή μορίων και ουσιών που συνδέονται με φλεγμονή, όπως φλεγμονώδη εικοσανοειδή και κυτοκίνες (58, 59).

Μελέτες έχουν παρατηρήσει σταθερά μια σύνδεση μεταξύ υψηλότερης πρόσληψης ωμέγα-3 και μειωμένης φλεγμονής (8, 60, 61).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ωμέγα-3s μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να συμβάλει στην καρδιακή νόσο, τον καρκίνο και διάφορες άλλες ασθένειες.

8. Ωμέγα-3s μπορεί να καταπολεμήσει αυτοάνοσες ασθένειες

Σε αυτοάνοσες ασθένειες, το ανοσοποιητικό σας σύστημα σφάλλει σε υγιή κύτταρα για ξένα κύτταρα και αρχίζει να τους επιτίθεται.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα, στο οποίο το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσβάλλει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Τα ωμέγα-3s μπορούν να καταπολεμήσουν μερικές από αυτές τις ασθένειες και μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής.

Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη αρκετών ωμέγα-3 κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής σας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών αυτοάνοσων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1, του αυτοάνοσου διαβήτη και της σκλήρυνσης κατά πλάκας (62, 63, 64).

Τα ωμέγα-3 βοηθούν επίσης στη θεραπεία του λύκου, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ελκώδους κολίτιδας, της νόσου του Crohn και της ψωρίασης (65, 66, 67, 68).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αρκετών αυτοάνοσων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ελκώδους κολίτιδας, της νόσου του Crohn και της ψωρίασης.

9. Ωμέγα-3s μπορεί να βελτιώσει τις διανοητικές διαταραχές

Χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 έχουν αναφερθεί σε άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές (69).

Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα των μεταβολών της διάθεσης και των υποτροπών σε άτομα με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή (69, 70, 71).

Η συμπλήρωση με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να μειώσει τη βίαιη συμπεριφορά (72).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπών στο αίμα. Η βελτίωση της κατάστασης των ωμέγα-3 φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα.

10. Τα ωμέγα-3s μπορούν να καταπολεμήσουν την ψυχολογική απόρριψη που σχετίζεται με την ηλικία και τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Η μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου είναι μια από τις αναπόφευκτες συνέπειες της γήρανσης.

Αρκετές μελέτες συνδέουν υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 με μειωμένη πνευματική παρακμή που σχετίζεται με την ηλικία και μειωμένο κίνδυνο νόσου του Alzheimer (73, 74, 75).

Μια ανασκόπηση ελεγχόμενων μελετών υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί να είναι ευεργετικά στην έναρξη της νόσου, όταν τα συμπτώματα της AD είναι πολύ ήπια (76).

Λάβετε υπόψη ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τα ωμέγα-3 και την υγεία του εγκεφάλου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα λιπαρά ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ψυχικής συρρίκνωσης λόγω ηλικίας και της νόσου του Alzheimer, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

11. Τα ωμέγα-3s μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στον δυτικό κόσμο και τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 έχουν εδώ και καιρό ισχυριστεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Είναι ενδιαφέρον ότι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τα περισσότερα ωμέγα-3 έχουν έως 55% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (77,78).

Επιπλέον, η κατανάλωση ωμέγα-3 συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στους άνδρες και τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι μελέτες τα ίδια αποτελέσματα (79, 80, 81).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η πρόσληψη ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού.

12. Ωμέγα-3s μπορεί να μειώσει το άσθμα στα παιδιά

Το άσθμα είναι μια χρόνια πνευμονική νόσο με συμπτώματα όπως βήχα, δύσπνοια και συριγμό.

Οι σοβαρές επιθέσεις άσθματος μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες. Προκαλούνται από φλεγμονή και πρήξιμο στους αεραγωγούς των πνευμόνων σας.

Επιπλέον, τα ποσοστά άσθματος στις ΗΠΑ αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες (82).

Αρκετές μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση ωμέγα-3 με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες (83, 84).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η πρόσληψη ωμέγα-3 έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος τόσο σε παιδιά όσο και σε νέους ενήλικες.

13. Ωμέγα-3s μπορεί να μειώσει το λίπος στο ήπαρ σας

Η μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο (NAFLD) είναι πιο συχνή από ό, τι νομίζετε. Έχει αυξηθεί με την επιδημία της παχυσαρκίας να γίνει η πιο συνηθισμένη αιτία χρόνιας ηπατικής νόσου στον δυτικό κόσμο (85).

Ωστόσο, η συμπλήρωση με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνει αποτελεσματικά το λίπος και τη φλεγμονή του ήπατος σε άτομα με NAFLD (85, 86).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν το λίπος στο ήπαρ σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο.

14. Τα ωμέγα-3s μπορεί να βελτιώσουν την οστική και κοινή υγεία

Η οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα είναι δύο κοινές διαταραχές που επηρεάζουν το σκελετικό σας σύστημα.

Μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3s μπορούν να βελτιώσουν την αντοχή των οστών ενισχύοντας την ποσότητα ασβεστίου στα οστά σας, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης (87, 88).

Ωμέγα-3s μπορεί επίσης να θεραπεύσει την αρθρίτιδα. Οι ασθενείς που λαμβάνουν συμπληρώματα ωμέγα-3 ανέφεραν μειωμένο πόνο στις αρθρώσεις και αυξημένη δύναμη πρόσφυσης (89, 90).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα ωμέγα-3s μπορεί να βελτιώσουν την αντοχή των οστών και την υγεία των αρθρώσεων, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας.

15. Ωμέγα-3s μπορεί να μετριάσει τον εμμηνορροϊκό πόνο

Ο έμμηνος πόνος εμφανίζεται στην κάτω κοιλιακή χώρα και τη λεκάνη σας και συχνά ακτινοβολεί στην κάτω πλάτη και τους μηρούς σας.

Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.

Ωστόσο, μελέτες αποδεικνύουν επανειλημμένα ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν τα περισσότερα ωμέγα-3 έχουν πιο ήπιο έμμηνο πόνο (91, 92).

Μία μελέτη κατέληξε ακόμη στο συμπέρασμα ότι ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 ήταν πιο αποτελεσματικό από την ιβουπροφαίνη για την αντιμετώπιση του σοβαρού πόνου κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως (93).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τον έμμηνο πόνο και μπορεί ακόμη και να είναι πιο αποτελεσματικά από το ibuprofen, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

16. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο .

Ο καλός ύπνος είναι ένα από τα θεμέλια της βέλτιστης υγείας. Οι μελέτες συνδέουν τη στέρηση ύπνου με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της κατάθλιψης (94, 95, 96, 97).

Τα χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σχετίζονται με προβλήματα ύπνου στα παιδιά και αποφρακτική άπνοια ύπνου σε ενήλικες (98, 99).

Τα χαμηλά επίπεδα DHA συνδέονται επίσης με τα χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης, που σας βοηθά να κοιμηθείτε (100).

Μελέτες σε παιδιά και ενήλικες αποκαλύπτουν ότι η συμπλήρωση με ωμέγα-3 αυξάνει το μήκος και την ποιότητα του ύπνου (98, 100).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – ειδικά το DHA – μπορεί να βελτιώσουν το μήκος και την ποιότητα του ύπνου σας.

17. Ωμέγα-3 λιπαρά είναι καλό για το δέρμα σας

Το DHA είναι δομικό συστατικό του δέρματός σας. Είναι υπεύθυνη για την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών, οι οποίες αποτελούν μεγάλο μέρος του δέρματός σας.

Μια υγιή κυτταρική μεμβράνη έχει ως αποτέλεσμα μαλακό, υγρό, εύπλαστο δέρμα χωρίς ρυτίδες.

Το EPA ωφελεί επίσης το δέρμα σας με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των (101, 102):

Διαχείριση της παραγωγής πετρελαίου και της ενυδάτωσης του δέρματός σας.

Πρόληψη υπερκερατινοποίησης τριχοθυλακίων, η οποία εμφανίζεται ως τα μικρά κόκκινα εξογκώματα που συχνά παρατηρούνται στα άνω χέρια.

Μείωση της πρόωρης γήρανσης του δέρματός σας. Μείωση του κινδύνου ακμής. Ωμέγα-3s μπορεί επίσης να προστατεύσει το δέρμα σας από τη ζημία από τον ήλιο.

Η ΕΡΑ βοηθάει στην παρεμπόδιση της απελευθέρωσης ουσιών που τρώνε στο κολλαγόνο στο δέρμα σας μετά την έκθεση στον ήλιο (101).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα ωμέγα-3s μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές, αποτρέποντας την πρόωρη γήρανση και προστατεύοντας από τη ζημία από τον ήλιο.

Η κατώτατη γραμμή

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη υγεία.

Το να τα παίρνετε από ολόκληρα τρόφιμα – όπως τα λιπαρά ψάρια δύο φορές την εβδομάδα – είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε ισχυρή πρόσληψη ωμέγα-3.

Ωστόσο, αν δεν τρώτε πολλά λιπαρά ψάρια, τότε μπορεί να θέλετε να λάβετε ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3.

Για τους ανθρώπους με έλλειψη ωμέγα-3, αυτό είναι ένας φθηνός και εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της υγείας.